Hoe werkt een waterverzachter? 


Een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, is een apparaat dat wordt gebruikt om hard water te behandelen en te verzachten.

Hard water bevat hoge concentraties mineralen, zoals calcium en magnesium, die neerslaan en zich kunnen ophopen in leidingen, apparaten en oppervlakken.

Een waterverzachter verwijdert of vermindert deze mineralen om de nadelige effecten van hard water te minimaliseren.

Hier is hoe een waterverzachter doorgaans werkt in 5 stappen:

 

Harsbed

Het hart van een waterverzachter is een tank gevuld met harskorrels. Deze korrels zijn meestal gemaakt van kunsthars en hebben een negatieve lading.

Wanneer het harde water door dit harsbed stroomt, worden de positief geladen calcium- en magnesiumionen in het water aangetrokken tot de harskorrels.

 

Ionenuitwisseling

Tijdens het proces van ionenuitwisseling worden de calcium- en magnesiumionen uit het harde water verwijderd en vervangen door natriumionen.

De natriumionen hechten zich aan de harskorrels en laten het water zachter achter.

 

 Regeneratie

Na verloop van tijd raakt het harsbed verzadigd met calcium- en magnesiumionen en moet het worden geregenereerd. Dit wordt meestal automatisch gedaan door het regeneratieproces van de waterverzachter. Dit proces omvat het spoelen van het harsbed met een sterke zoutoplossing, meestal natriumchloride.

De natriumionen van het zout hechten zich aan de harskorrels en spoelen de opgebouwde calcium- en magnesiumionen weg, waardoor het harsbed weer klaar is om meer hard water te verzachten.

 

 Afvoer van afvalwater 

Het afvalwater dat ontstaat tijdens het regeneratieproces, dat rijk is aan calcium, magnesium en zout, wordt afgevoerd naar het riool of een speciale afvoer.

 

<<  Alle vragen over waterverzachters                 Vaste prijzen inclusief plaatsing  >>

 

 

© 2012 - 2023 Eco-star | sitemap | rss