Waar blijft de kalk bij een waterverzachter?


Bij een waterverzachter met ionenuitwisselingstechnologie wordt de kalk (calcium en magnesium) uit het harde water verwijderd door middel van een proces waarbij ionen worden uitgewisseld tussen het water en een harsbed in de waterverzachter. Het harsbed bestaat uit kleine kunstharskorrels die een negatieve lading hebben.

Tijdens het proces van ionenuitwisseling worden de calcium- en magnesiumionen in het harde water aangetrokken tot de harskorrels en hechten ze zich eraan vast. Dit betekent dat de kalkdeeltjes letterlijk aan het harsbed blijven plakken. Naarmate het harde water door de waterverzachter stroomt, worden de kalkdeeltjes op deze manier vastgehouden door het harsbed, terwijl natriumionen worden vrijgegeven in het behandelde water in ruil voor de calcium- en magnesiumionen.

Na verloop van tijd raakt het harsbed verzadigd met calcium- en magnesiumionen en moet het worden geregenereerd om zijn verzachtende capaciteit te herstellen. Tijdens het regeneratieproces wordt het harsbed gespoeld met een zoutoplossing. Het zout in deze oplossing heeft een sterke affiniteit voor de harskorrels en ruilt de calcium- en magnesiumionen die aan de harskorrels zijn gebonden met natriumionen uit het zout. Hierdoor worden de kalkdeeltjes losgemaakt van het harsbed en weggespoeld in het afvalwater, samen met het gebruikte spoelwater.

 

 Besluit 

Met andere woorden, de kalk die oorspronkelijk in het harde water zat, wordt verwijderd uit het water en blijft achter in het harsbed totdat het wordt gespoeld en geregenereerd.

 

<<  Alle vragen over waterverzachters                 Vaste prijzen inclusief plaatsing  >>

 

© 2012 - 2023 Eco-star | sitemap | rss